S pomočjo prostovoljk kluba prostovoljcev, Ewe in Zuzanne, smo uspešno izpeljali delavnico na temo “Work & Travel – no more dilema”.

Med delavnico smo promovirali ideje poklicev, ki se jih lahko poveže s strastjo za potovanje, med drugimi: stevardesa, spletna podpora strankam ali pisni prevajalec. Širši pogled na to kako izgleda vsakdanjik stevardese, nam je dala Ewa, ki že 7 let dela kot stevardesa pri različnih letalskih družbah v Evropi. Ewa poudarja, da kljub stereotipom in predsodkom, ni težko dobiti službo v letalski družbi.

Najbolj pomembne značilnosti / veščine, ki so pogoj za pozitiven rezultat na intervjuju so: višina (cca 170cm+), znanje angleškega jezika na visoki ravni (dodatni jeziki so dodatna vrednost). Poleg obveznih pogojev, vsaka letalska družba kandidate testira s psihološkimi testi, pred zaposlitvijo pa opravite tudi zdravniški pregled.

Kot najbolj pomembne prednosti te službe, Ewa omenja veliko prostega časa (polni delovni čas stevardese je krajši kot 160 delovnih ur kot v ,,navadni¨ službi), krite stroške hotelov in hrane med daljšimi leti ter mednarodno družbo med sodelavci.

Naša druga prostovoljka je predstavila svoje izkušnje s programom Work & Travel v ZDA. Že trikrat je svoje poletne počitnice preživljala na majhnem otoku v severni Ameriki, kjer je delala med drugimi kot natakarica, hostesa in čistilka. Po dveh mesecih dela in izboljševanja znanja angleščine, Zuzanna začne potovati po celih ZDA. Za skupno pot se vsakič dogovori z bivšimi sodelavci, s katerimi najame avto.

“Po parih mesecih dela na polno, si lahko privoščiš cel mesec potovanja po legendarnih krajih Amerike kot so Las Vegas, Los Angeles ali Narodni Park Yellowstone.”


Da se lahko pridružiš tovrstnemu programu, se moraš prijaviti preko agencije Nomago, ki je posrednik programa v Sloveniji. Po prijavi je kandidat napoten na ambasado ZDA, ki izdaja vizume za udeležence programa. Strošek letalskih kart in prijavnino poravnaš sam, čeprav, kakor pravi Zuzanna, je to strošek, ki je vreden te edinstvene izkušnje.

Karolina Pyzik, Zavod Voluntariat