V okviru kariernega tedna je dve delavnici za mlade pripravil tudi Mladinski EPI center Piran (pridružena članica Mreže KROJ).

Namen delavnic je bil, da mladim predstavijo različne priložnosti za pridobivanje kompetenc in osebnostni ter karierni razvoj skozi prostovoljstvo, izobraževanje in delo v tujini.

Priložnosti za mlade v EU

Skozi pogovor z gostjo, Alenko Mrakovčić, smo spoznali različne programe, ki mladim v EU ponujajo priložnosti za formalno in neformalno izobraževanje, pridobivanje izkušenj in delo. Natančneje smo spoznali programe Erasmus+ (študijske izmenjave, prakse, mladinske izmenjave), Evropska solidarnostna enota (prostovoljno delo), Erasmus Mundus (magistrski študij na različnih univerzah v EU) in pripravništva v institucijah EU. Alenka je z nami delila svoje izkušnje in nasvete, kako poiskati priložnost zase.

Poletje v tujini

V drugi delavnici pa nas je negovalka sveta, Anja Markežič Pogačar*, popeljala po svetu s predstavitvijo programov, ki mladim omogočajo to, da združijo potovanje z nabiranjem izkušenj. Predstavila nam je svoje izkušnje s poletnimi šolami in delom v ZDA ter nekaj uporabnih platform za iskanje (poletnega) dela po vsem svetu.

Tisti, ki ste zamudili delavnici in si želite mednarodnih izkušenj, si lahko v nadaljevanju preberete informacije o različnih programih, ki so vam na voljo:


Priložnosti v EU

Pripravila Varja Palčič, Mladinski EPI center Piran

Mladinska izmenjava

Mladinske izmenjave omogočajo, da se mladi iz vsaj dveh različnih držav srečajo za krajši čas ter skupaj delajo na projektu. Udeležijo se jih lahko vsi mladi, stari med 13 in 30 let. Trajajo od 5 do 21 dni. Udeležba ni odvisna od šolanja, zato se je lahko udeležijo tudi tisti, ki niso vpisani na srednjo šolo ali fakulteto. Stroški prevoza, bivanja ter prehrane so v programu Erasmus + kriti v celoti, pri izmenjavah v okviru drugih programov pa delno. 

Če se želiš pridružiti mladinski izmenjavi ali želiš s skupino prijateljev organizirati izmenjavo, pridi v Mladinski EPI center. 

Do sedaj smo v Epicentru šli na kar nekaj mladinskih izmenjav, prav tako smo v zadnjih letih organizirali tri. Oglej si video, če te zanima, kako smo se imeli.

Več informacij:

Študijska izmenjava

Študijske izmenjave ali študij v tujini je namenjen študentom, ki si želijo en semester ali študijsko leto opraviti v drugi državi. Študenti lahko zaprosijo za štipendijo, vsota pa je odvisna od države, v kateri boste izmenjavo opravili. Stanovanje si morate sami poiskati, nekatere fakultete vam lahko pri tem pomagajo (imajo na voljo sobe v študentskih domovih). Več informacij lahko poiščete na strani vaše fakultete (pod mobilnost študentov, erasmus ali podobno) ali kontaktirate erasmus koordinatorja. Za prijavo boste morali napisati tudi motivacijsko pismo. Če potrebuješ nasvet, kako ga napisati, ti lahko pomagamo.

Praksa

Študenti: Med študijem morate opraviti prakso, to lahko naredite tudi v tujini. Organizacijo, ki vas bo gostila, si morate sami poiskati, morda vam pri tem lahko pomaga erasmus koordinator na vaši fakulteti. Organizacije, ki ponujajo delovno prakso, najdete tudi tukaj: https://erasmusintern.org/

Več informacij za študente.

Dijaki: Program Erasmus+ podpira prakso dijakov, vpisanih v program poklicnega izobraževanja in usposabljanja. To možnost lahko izkoristijo tudi vajenci v podjetjih in dijaki, ki so nedavno zaključili šolanje. Vprašati morate svetovalno službo ali koordinatorja na šoli.

Več informacij za dijake.

Prostovoljno delo (ESE)

Projekti prostovoljstva so namenjen mladim od 18 do 30 let, vpis na srednjo šolo ali fakulteto ni pogoj. Prijavi se lahko vsak, ki si želi pridobiti dragocene izkušnje v tujini. Projekti so lahko kratkoročni (od 2 tednov do 2 mesecev) ali dolgoročni od 2 mesecev do 1 leta. Projekt financira EU, zato so stroški prevoza, bivanja ter prehrane pokriti, poleg tega pa udeleženci dobijo žepnino. Da bi sodelovali v enem od projektov prostovoljstva, se morate najprej vpisati v portal PASS. Tukaj boste lahko iskali različne ponudbe, tako da izbirate države ali temo projektov. Če potrebujete pomoč pri prijavi, se lahko oglasite pri nas v EPI centru. Ko boste našli projekt, ki vas zanima, boste potrebovali tudi organizacijo, ki vas na ta projekt pošilja, to vlogo ima lahko tudi Mladinski EPI center Piran. 

Skupinski projekti: Skupina od 10 do 40 mladih prostovoljcev iz vsaj dveh različnih držav, ki opravljajo prostovoljsko delo od 2 tednov do 2 mesecev. Delajo na skupnem projektu, lahko v tujini ali pa v svoji državi. 

Projekte prostovoljstva lahko iščete tudi v različnih Facebook skupinah.

Erasmus mundus – magistrski študij v tujini

Opravljanje magistrskega študija v tujini, in sicer v vsaj dveh državah. Študij traja eno do dve leti in lahko zaprosite za štipendijo. Za potovanje ter bivanje morate poskrbeti sami. Informacije lahko najdete tukaj.

Katalog programov pa tukaj.

Pripravništva v institucijah EU

Če ste že diplomirali in vas mika neposredna izkušnja dela v institucijah EU, se lahko prijavite na pripravništvo. Ta v povprečju trajajo od 3 do 5 mesecev, delovne naloge pa se razlikujejo glede na to, kateri službi pripada delovno mesto. Pripravnike pogosto iščejo na področju konkurenčne zakonodaje, človeških virov, okoljske politike, komuniciranja in drugih. Razpisana mesta za pripravništva najdete tukaj.


Priložnosti po svetu

Pripravila: Anja Markežič Pogačar, negovalka sveta*

Poletje v tujini

Marsikdo na poletje gleda kot na zaslužen počitek po napornem študijskem letu ali pa kot na obdobje počitniškega dela. Ampak poletje ponuja kar nekaj možnosti pridobivanja kompetenc in nepozabnih izkušenj v tujini. 

Poletje lahko izkoristite za potovanje ob učenju ali delu, spoznavanje novih ljudi, krajev in kultur, ob tem se pa neizmerno zabavate in domov prinesete nešteto nepozabnih zgodb in dogodivščin. Ker večina programov, ki bodo predstavljeni v nadaljevanju terja nekaj finančnega vložka, je dobro takšen odhod v tujino načrtovati in premisliti o stroških, ki jih boste imeli ter o možnostih financiranja.

Poletne šole trajajo nekaj tednov. Znanje, ki ga tam pridobiš je lahko zelo specifično, vezano na ozko področje. To je super priložnost za vse, ki bi želeli poglobiti svoje znanje s področja, ki ga študijski program ne pokriva tako podrobno, ali pa bi želeli pridobiti strokovno znanje iz drugih področij. 

Obstajajo tudi poletne šole, ki pokrivajo širša področja in so namenjene spoznavanju kulture, učenju jezika, povezovanju in temu, da resnično doživiš mesto. Poletna šola v Shanghaju je primer takšne poletne šole, saj prepleta veliko druženja, zabave in ogledovanja Shanghaja iz različnih perspektiv, z učenjem Kitajščine, spoznavanjem kitajske kulture in gospodarstva. Gre za nepozabno izkušnjo, na kateri spoznaš ogromno zanimivih ljudi in z njimi sobivaš štiri tedne. Takšna izkušnja je priporočljiva tudi za tiste, ki se prvič odpravljajo sami v tujino, saj gre za slovenske organizatorje. Tudi večina udeležencev prihaja iz Slovenije, hkrati pa je poskrbljeno za nastanitev, spoznavne aktivnosti in celodnevni program tekom poletne šole. Pred odhodom pa organizatorji poskrbijo za napotke pri pridobivanju vize in zavarovanja kot tudi za praktične nasvete.

Cena poletne šole je odvisna od programa in organizatorja. Razlikuje se tudi število kreditnih točk (ECTS), ki jih pridobiš. Če poletna šola traja dlje kot 3 tedne in ti domača fakulteta prizna tam opravljene obveznosti, boš doma imel_a manj izpitov ter možnost, da s štipendijo Ad Futura pokriješ del stroškov. Ko razmišljaš o poletni šoli, ne pozabi preveriti prevoza do univerze in možnosti za nastanitev. 

Uporabne povezave:

Delo in potovanje

Programi kot sta Work & Travel in Working Holiday omogočajo, da doživiš kulturo, delo in potovanje v času študijskih počitnic. Možno je delo v ZDA, Kanadi, Čilu, Novi Zelandiji, Avstraliji in Veliki Britaniji.

Na programu Work & Travel delaš v manjših krajih v ZDA, kjer opravljaš sezonsko delo v turizmu (delo v majhnih obalnih mestih, restavracijah, hotelih, zabaviščnih parkih, letoviščih, trgovinah s spominki itd.). Poletje preživiš tako da se zabavaš z ljudmi iz drugih držav, spoznavaš Američane in ameriško kulturo z druge plati, pri tem pa pridobiš tudi vpogled v drugačno kulturo dela. Ta izkušnja prinese veliko iznajdljivost in zmožnosti reševanja raznih problemov, hkrati pa postaneš veliko samostojnejši_a. Slovenska agencija ti nudi oporo pred odhodom.  Pomagajo ti pridobiti vizo in te vodijo skozi birokratske postopke. Pripravijo tudi praktične nasvete. V ZDA pa se lahko obrneš tudi na ameriško agencijo.

Za vključitev v program je potreben študentski status, program omogoča delo 4 mesece + 30 dni t. i. grace perioda, ki je namenjen potovanju. Delo je možno le v času študijskih počitnic, tj. junij–septembra. Z delom si pokriješ sprotne stroški in začetno investicijo (cena programa, vizuma in letalsko karto).

Na platformi WWOOF lahko najdeš delo na kmetijah v več kot 60 državah po vsem svetu in si na ta način znižaš stroške potovanja. WWOOF je namenjen predvsem tistim, ki jih zanima trajnost, zdrava hrana, zdravo življenje in zdrav planet. Primerno je za starejše od 18 let, študentski status pa ni potreben. 

Workaway je namenjen kulturni izkušnji in pridobivanju novih veščin. Objavljene so možnosti dela in prostovoljstva v tujini, tako da si s tem pokriješ stroške bivanja. Program nima starostne omejitve in ne zahteva statusa študenta.

Au Pair ti v tujini omogoča delo kot varuška. V tem času živiš pri družini, pri kateri čuvaš otroke. Poskrbljeno je za nastanitev in žepnino. Starostne omejitve za vključitev v program se razlikujejo od države do države, v osnovi pa primerno za stare 18–30 let. 

Praksa in zaposlitev

Platforma Going Global je primerna za vse, ki jih mika pridobivanje delovnih izkušenj s svojega področja. Omogoča iskanje dela in prakse v tujini. Zbranih je več kot 60 milijonov oglasov z vsega sveta. Zelo uporabni so karierni vodniki, ki zajemajo informacije o tem, kako izgleda delo in življenje v neki državi ter nasvete za pripravo življenjepisa in motivacijskega pisma za posamično državo. 

* Izobraževanje na delu oz. negovanje sveta poteka v sklopu projekta Social Innovators, ki ga vodi KID PiNA. Projekt Social Innovators sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška, prek EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment “Sklada Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma za zaposlovanje mladih”.