Mreža KROJ je med 4. in 7. 2. 2019 organizirala Karierni teden, s katerim želi mladim ponuditi konkretno podporo pri izzivih, ki jih prinašajo poklicne odločitve. Vse aktivnosti potekajo pod sloganom mreže »Moja kariera, moj kroj«, s čimer želimo mlade spodbuditi, da si sami skrojijo kariere, ki ustrezajo njihovim talentom, ter spoznajo različne priložnosti, ki so jim na voljo izven šolskega okvira.

 

4. 2. 2019

V ponedeljek, 4. februarja 2019, je potekal dogodek Mlade kariere – posvet organizacij mladinskega sektorja s šolniki. Posvet z namenom vzpostavitve trajne povezave med deležniki na področju kariernega razvoja mladih je bil namenjen šolnikom in mladinskim organizacijam. Na posvetu smo iskali priložnosti za konstruktivno sodelovanje, obenem pa vzpostavili konkretne povezave med šolami in mladinskimi organizacijami.

S posveta Mreže Kroj s šolniki in predstavniki mladih

Po uvodnih pozdravnih nagovorih s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so predstavniki:
▪ delodajalcev: Jožica Rejec, predsednica sveta Zavoda za spodbujanje podjetnosti mladih, do konca leta 2017 predsednica uprave Domel Holdinga,
▪ šolstva: Gregor Deleja, ravnatelj Gimnazije Celje – Center,
▪ in mladinskega sektorja: Alenka Blazinšek Domenis z mladimi,
predstavili svojevrsten pogled in odprli izhodišča za nadaljnjo razpravo:
▪ Šolstvo ima interes sodelovati z mladinskimi organizacijami, potrebno je nagovoriti ključne akterje in začeti ključen dialog med šolami in mladinskimi organizacijami.
▪ Mladinski sektor, kljub vsesplošnem mnenju, temelji na zakonodajnih okvirjih in predpisih. Temelji na metodi neformalnega izobraževanja: ima zapisane namene, cilje in metodologijo, ki so opredeljeni v ZJIMS – Zakon o javnem interesu v mladinskem sektorju.

Na dogodku so se tako izoblikovala priporočila, ki bodo mladinskemu sektorju služila kot smernice za nadaljevanje sodelovanja s šolami.

Izvajalec: Mreža KROJ

 

5. 2. 2019

V torek, 5. februarja 2019 je Zavod TiPovej! v Dijaškem domu Poljane izvedel delavnico Osebni model razvoja.
Z mladimi so naprej pogledali, kaj so njihovi talenti, cilji, dobre lastnosti in kaj jim pomeni uspeh. Za tem so s pomočjo metode Kanvas premislili lastne vrednosti in kaj bi radi v življenju delali. Vsak je sestavil svojo zgodbo. Radi bi: snemali filme, oblikovali za Adidas, plesali hip-hop, igrali košarko, negovali bolne…

V zaključnem krogu so udeleženci povedali, da jim je bila delavnica všeč, še bolj pa se jim je zdela koristna. Končno so imeli čas za razmislek o sebi in svoji prihodnosti.

Izvajalec: Zavod TiPovej!
Slike na: Zavod TiPovej! FB

Mladinska postaja Moste in Zavod Bob sta 5. 2.2019 v okviru Kariernega tedna 2019 organizirala debato deležnikov mladinskega sektorja na temo kariernega svetovanja. Odgovarjali smo na vprašanja: Kaj je kariera? Kaj je za mladinskega delavca karierno svetovanje? Kaj je vloga mladinskih centrov pri kariernem svetovanju? Kako mladi vidite našo vlogo? Dogodek je bil namenjen izmenjavi mnenj, pogledov in pristopov k karierni orientaciji mladih, ki se vključujejo v programe in projekte mladinskih centrov, mladinskih organizacij in drugih organizacij, ki delujejo za mlade ali z mladimi.

Izvajalec: Mladinska postaja Moste in Zavod Bob

 

6. 2. 2019

Zavod Voluntariat je v sredo, 6.2.2019, od 13h do 15h imel dan odprtih vrat. Vsem zainteresiranim smo dajali informacije o naših programih, preko katerih si mladi lahko nabirajo izkušnje in pridobivajo kompetence. Največ zanimanja je bil deležen program EVS oz. po novem Evropska solidarnostna enota, saj sta osredotočena na nabiranje (delovnih) izkušenj mladih in mladim omogočata delo in bivanje v tujini.

Izvajalec: Zavod Voluntariat


V sredo, 6. 2. 2019 je Mreža MaMa v kariernem središču Zavodu RS za zaposlovanje Ljubljana izvedla delavnico na temo digitalnih kompetenc za brezposelne mlade. V prvem delu delavnice so se mladi spoznali z delovanjem Mreže MaMa in možnostmi, ki jim jih ponuja program Erasmus+. Drugi del delavnice pa je bil namenjen raziskovanju ključnih kompetenc vseživljenjskega učenja s poudarkom na IKT kompetencah. Mladi so raziskovali po področjih, ki jih že poznajo, od družbenih omrežij do bolj zahtevnih aplikacij ter skupaj z mladinskim delavcem ”viharili” in nabirali ideje, kako lahko te kompetence, ki jih pridobivajo z vsakodnevno uporabo sodobnih tehnologij, uporabijo pri razvijanju svoje kariere.

Izvajalec: Mreža MaMa

V okviru Kariernega tedna Mreže KROJ je Program MEPI izvedel 5 delavnic na osnovnih in srednjih šolah na temo ciljev in načrtovanja z naslovom “(Ne)uspeh ni naključje: Kaj vse bom počel-a, ko bom velik-a”. Ob tem so predstavili Program MEPI kot edinstven poligon, kjer lahko mladi aktivno raziskujejo svojo pot od sanj do resničnosti in kjer je osebni dosežek odvisen samo od lastnega truda in vztrajnosti.
Zaradi večjega interesa bodo delavnice kontinuirano izvajali tudi v prihajajočih tednih oz. mesecih.

Izvajalec: Program MEPI

 

7. 2. 2019

V četrtek, 7. februarja 2019, je v Predsedniški palači pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja potekal osrednji dogodek Nefiks kariernega dne 2019 pod geslom »Pogumne odločitve«. Moči so združili Zavod Nefiks in projekt Inženirka leta. Gostje, Dora Domajnko, Inženirka leta 2018, mag. Jože Torkar, predsednik projekta Inženirke in inženirji bomo, Jagoda Tančica, inženirka varilstva v podjetju Akrapovič, in Miha Majetič, soustanovitelj Zavoda 404, so mladim nanizali vrsto praktičnih napotkov, kako se pogumno odločati.

Z dogodkom se je zaključil Karierni teden, ki ga organizira Mladinska mreža za karierni razvoj – KROJ.

Projekt podpira Urad za mladino Mestne občine Ljubljana.

foto: Nefiks; Zavod TiPovej!; Mreža MaMa; Program Mepi; Tamino Petelinšek/STA

Kontakt: info@mreza-kroj.si